PENYUSUNAN KAJIAN AKADEMIK PEMBENTUKAN UPTD PERSAMPAHAN KABUPATEN KEEROM TAHUN 2022 - HENDRIK VALLEN AYOMI (KRIDA CENDEKIA, 2023)
Sampah merupakan salah satu masalah yang kompleks dihadapi oleh negara-negara berkembang maupun di negara-negara maju di duniaMetode yang diterapkan untuk pencapaian maksud dan tujuan pada rapat Focus Group Discussion dalam kegiatan pendampingan Kelembagaan Penyusunan Kajian Akademik dan Rancangan Peraturan Kepala Daerah Persampahan Kabupaten Keerom ialah dengan Presentasi dan diskusi. BPPW) Provinsi Papua memaparkan materi tentang pelaksanaan pendampingan di pusat (meliputi Kick Off Meeting, Konsinyasi dan Workshop akhir, serta Pemaparan tentang pelaksanaan pendampingan di daerah (meliputi Technical Meeting, FGD dan Workshop Daerah)”Dari Konsultan Daerah memaparkan materi tentang muatan-muatan yang dicamtumkan dalam kajian Akademis dan Perkada UPTD persampahan dan Penyampaian mengenai pentingnya pembentukan UPTD. Bahakn menerima daran masuk yang diperlukan dalam penyusunan Kajian Akademis dan Rancangan Perkada juga disepakati bersama oleh setiap SKPD yang hadir pada saat rapat Focus Group Discussion mengenai kajian akademik pembentukan UPTD persampahan Kabupaten Keerom.